Avisos
Notícies
Entrada en vigor de les mesures d’excepcionalitat per sequera
El Govern de la Generalitat ha avaluat la situació de la sequera a Catalunya, després d’una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departaments de Presidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut) i de constatar que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. En la Comissió s’ha abordat la proposta d’activar noves mesures i reforçar la coordinació des de tots els àmbits implicats. En aquest sentit, el Consell d’Administració de l’ACA està previst que aprovi l’activació de la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga, que entrarà en vigor un cop s’hagi publicat al DOGC.
Aquest canvi d’escenari comportarà que, de les 18 zones en les quals està dividit el territori de les conques internes de Catalunya, dues unitats seguiran en situació de normalitat, tres en prealerta, nou en alerta i quatre en excepcionalitat. Per tant, seran 224 municipis en situació d’excepcionalitat entre els quals hi ha Vilanova i la Geltrú, de 15 comarques, i prop de 6 milions d’habitants.
Es pren aquesta mesura pel risc de desabastament i perquè ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.
El proper estat será el d’emergència, en el que s’entrarà si no plou de manera abundant en els propers mesos, i que comportarà greus afectacions d’un servei bàsic com es l’abastament d’aigua potable a la població, que poden anar des de la incapacitat de servir la demanda amb els recursos disponibles en la zona fins a la interrupció del servei amb el conseqüent tall en el subministrament d’aigua.
Aquestes són les mesures que entren en vigor, derivades de l’estat d’excepcionalitat:
Restriccions d’aigua en els usos urbans per a municipis en estat d’excepcionalitat
VOLUM MÀXIM D’AIGUA PER HABITANT I DIA
- Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia (incloent activitats econòmiques i comercials).
PISCINES – l’ús d’aigua potable per ompliment queda limitat a:
- El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
- En centres educatius, l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.
- Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
REG – prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte:
- Per regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
- El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m3/ha/mes i acomplint la resta de limitacions que digui l’ens local.
- La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.
NETEJA DE VEHICLES – l’ús de l’aigua queda limitat a:
- Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.
- Es permet la neteja de vehicles fora d’establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d’aigua possible.
NETEJA DE CARRERS I MOBILIARI URBÀ
- Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.
- Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
FONTS ORNAMENTALS
- Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. S’ha d’estudiar i, si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.
GRANGES
- L’ús d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d’eficàcia equivalent.
ELIMINACIÓ DE POLS EN L’AIRE
- Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
La Generalitat ha habilitat el web sequera.gencat.cat on s’informa de l’última hora i les mesures relacionades amb la sequera.
També es troba disponible el Decret Llei pel que entra en funcionament les mesures previstes al Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera.