Avisos: ENTRADA EN VIGOR DE L’ESTAT D’EMERGÈNCIA-1 PER SEQUERA

Sin categoría

Entrada en vigor de les mesures d’excepcionalitat per sequera

El Govern de la Generalitat ha avaluat la situació de la sequera a Catalunya, després d’una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departaments de Presidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut) i de constatar que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. En la Comissió s’ha abordat la proposta d’activar noves mesures i reforçar la coordinació des de tots els àmbits implicats. En aquest sentit, el Consell d’Administració de l’ACA està previst que aprovi  l’activació de la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga, que entrarà en vigor un cop s’hagi publicat al DOGC.

Aquest canvi d’escenari comportarà que, de les 18 zones en les quals està dividit el territori de les conques internes de Catalunya, dues unitats seguiran en situació de normalitat, tres en prealerta, nou en alerta i quatre en excepcionalitat. Per tant, seran 224 municipis en situació d’excepcionalitat entre els quals hi ha Vilanova i la Geltrú, de 15 comarques, i prop de 6 milions d’habitants.

Es pren aquesta mesura pel risc de desabastament i perquè ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.

El proper estat será el d’emergència, en el que s’entrarà si no plou de manera abundant en els propers mesos, i que comportarà greus afectacions d’un servei bàsic com es l’abastament d’aigua potable a la població, que poden anar des de la incapacitat de servir la demanda amb els recursos disponibles en la zona fins a la interrupció del servei amb el conseqüent tall en el subministrament d’aigua.

Aquestes són les mesures que entren en vigor, derivades de l’estat d’excepcionalitat:

Restriccions d’aigua en els usos urbans per a municipis en estat d’excepcionalitat

VOLUM MÀXIM D’AIGUA PER HABITANT I DIA

PISCINES – l’ús d’aigua potable per ompliment queda limitat a:

REG – prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte:

NETEJA DE VEHICLES – l’ús de l’aigua queda limitat a:

NETEJA DE CARRERS I MOBILIARI URBÀ

FONTS ORNAMENTALS

GRANGES

ELIMINACIÓ DE POLS EN L’AIRE

 

La Generalitat ha habilitat el web sequera.gencat.cat on s’informa de l’última hora i les mesures relacionades amb la sequera.

També es troba disponible el Decret Llei pel que entra en funcionament les mesures previstes al Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera.